reklama

środa, 29 kwietnia 2020

Piersi z kurczaka w sosie słodko kwaśnym

Kurczaka w sosie słodko kwaśnym robiłam dawno temu, ale korzystałam z gotowego sosu. Tym razem na życzenie męża postanowiłam sama przygotować ten sos od podstaw, inspirując się przeróżnymi przepisami. Zależało mi, aby wykorzystać składniki, które są ogólnie dostępne i udało się.
Sos, który powstał z tych składników, wymieszany z usmażonymi kawałkami kurczaka był obłędny w smaku, a zaserwowany z ryżem stał się wyśmienitym daniem obiadowym.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
papryka czerwona
2 papryki zielone
duża marchewka
puszka ananasa
1 cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka
curry
imbir w proszku
chili
garam masala
1/2 szkl. soku z ananasa
5 - 6 łyżek soku z pomarańczy
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki przecieru pomidorowego passata
2 łyżki skrobi
kilka łyżek wody

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w w paski, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie mięso obsmażyć na oleju, a następnie przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w piórka cebulę i obraną,  pokrojoną w słupki marchewkę. Chwilę razem smażyć. Dodać wyczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną paprykę. Dodać odrobinę wody i dusić do miękkości pod przykryciem. Na koniec dodać usmażone mięso i pokrojony ananas z puszki. Całość dusić pod przykryciem. Sok z ananasa, z pomarańczy, sos sojowy i przecier pomidorowy dokładnie wymieszać i wlać do mięsa z warzywami. Wymieszać i chwilę pogotować. Wodę wymieszać z skrobią, a następnie wlać do potrawy. Chwilę razem pogotować. Ewentualnie jeszcze doprawić. Kurczak w sosie słodko kwaśnym zaserwowałam z ryżem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz