reklama

piątek, 24 kwietnia 2020

Pieczeń z fileta z indyka z piekarnika

Taka pieczeń z indyka  już od dawna za mną chodziła, ale chciałam przygotować zupełnie inną niż kiedyś to robiłam. Przychodziły mi różne pomysły do głowy i wtedy przypomniałam sobie o przepisie, który znalazłam już dawno temu w internecie na blogu boronappetit
Jednak zmodyfikowałam ten przepis jeżeli chodzi o końcowy sos i dodatki do niego.

Składniki:
1 kg filetu z indyka
1/2 cebuli
1 łyżeczka musztardy
3 łyżeczki skrobi

Składniki na marynatę:
4 łyżki miodu
7 łyżek oleju
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka rozmarynu
odrobina papryki chili
1,5 łyżeczki papryki wędzonej

Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Sposób przygotowania mięsa:
Filet z indyka oczyścić z błon, dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do woreczka, zalać marynatą i dokładnie wymieszać. Włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty, przełożyć do naczynia żaroodpornego zalać marynatą, dodać pokrojoną w piórka cebulę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 60 minut. Po upieczeniu mięsa sos przelać do rondelka, zagęścić skrobią rozmieszaną z wodą i łyżeczką musztardy. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym. Tak przygotowaną pieczeń zaserwowałam z kluskami śląskimi i kapustą kiszoną na ciepło. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz