Jednak zmodyfikowałam ten przepis jeżeli chodzi o końcowy sos i dodatki do niego.
Składniki:
1 kg filetu z indyka
1/2 cebuli
1 łyżeczka musztardy
3 łyżeczki skrobi
Składniki na marynatę:
4 łyżki miodu
7 łyżek oleju
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka rozmarynu
odrobina papryki chili
1,5 łyżeczki papryki wędzonej
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania mięsa:
Filet z indyka oczyścić z błon, dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do woreczka, zalać marynatą i dokładnie wymieszać. Włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty, przełożyć do naczynia żaroodpornego zalać marynatą, dodać pokrojoną w piórka cebulę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 60 minut. Po upieczeniu mięsa sos przelać do rondelka, zagęścić skrobią rozmieszaną z wodą i łyżeczką musztardy. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym. Tak przygotowaną pieczeń zaserwowałam z kluskami śląskimi i kapustą kiszoną na ciepło. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz