reklama

czwartek, 23 kwietnia 2020

Klopsiki w sosie pieczarkowo - porowym


Już dawno temu wspominałam, że klopsiki, czy pulpety były nam nie znane w domu rodzinnym, ale gdy pierwszy raz mieliśmy z mężem okazję pokosztować takich rarytasów, pomyślałam, że co jakiś czas będę przygotowywać je w przeróżnych sosach i z różnymi dodatkami. Dzisiaj postanowiłam, że mięsko mielone, które czekało na swoją kolej użyję do sporządzenia  klopsików duszonych w sosie porowo - pieczarkowym, które zaserwowałam ze szpeclami. Takie danie obiadowe okazało się obłędne w smaku.

Składniki:
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 mała cebula
1  bułka namoczona w wodzie
1 jajko
łyżeczka musztardy
pieprz
pieprz ziołowy
sól
łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
łyżka masła
1 por sałatkowy
250 g pieczarek
200 ml śmietany 30 %
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Do mielonego mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, bułkę namoczoną i dobrze odciśniętą, jajko.  Dobrze doprawić na pikantnie, a następnie dokładnie wyrobić. Z mięsa formować zgrabne kulki wielkości orzecha, obtoczyć w mące,  obsmażyć z każdej strony i wyłożyć na talerz. Do pozostałego ze smażenia tłuszczu dodać masło, a następnie pokrojony w pół plasterki por i pokrojone pieczarki, podlać odrobiną wody i  dusić do miękkości. Na koniec wlać śmietanę, wymieszać, dodać usmażone klopsiki i gotować do zgęstnienia sosu. Tak przygotowane klopsiki zaserwowałam z makaronem szpecle (kupnym). Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz