reklama

poniedziałek, 17 lutego 2020

Zupa z brukselki po mojemu

Brukselka to warzywo, które wprost uwielbia mój mąż i to w różnej postaci, czy to jako dodatek do drugiego dania, czy jako składnik zupy, albo zapiekana na różne sposoby.  Jednym słowem brukselka od pewnego czasu wśród warzyw jest na pierwszym miejscu. Dlatego widząc w prospektach brukselkę jestem na sto procent pewna, że znajdzie się w naszym domu. Jednak często zdarza się, że po prostu brak mi już pomysłów, ale jakoś jak do tej pory udaje mi się wybrnąć z tej sytuacji i wykombinować coś pysznego.
Tym razem jest to pożywna zupa z dodatkiem brukselki, warzyw i kiełbasy, która swym smakiem zaskoczy nie jednego smakosza tego warzywa.

Składniki:
1 udko lub kilka skrzydełek
700 g brukselki
1 duże pętko kiełbasy wędzonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 ziemniaków
3 marchewki
1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego
łyżka masła
łyżka oleju
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka ostra

Sposób przygotowania:
Ugotować wywar z udka z kurczaka. Na patelni roztopić masło, dodać olej, a następnie zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać pokrojony czosnek. Chwilę razem przesmażyć. Brukselkę obrać, naciąć głąb na krzyż i wrzucić do cebuli. Chwilę przesmażyć, a następnie przełożyć do garnka i zalać wywarem mięsnym. Gotować na małym ogniu. W międzyczasie obrać marchewki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodać do brukselki. Na koniec pokroić kiełbasę w pół plasterki i przesmażyć na patelni. Dodać do zupy wraz z zielonym groszkiem. Chwilę razem gotować, doprawić. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz