Tym razem jest to pożywna zupa z dodatkiem brukselki, warzyw i kiełbasy, która swym smakiem zaskoczy nie jednego smakosza tego warzywa.
Składniki:
1 udko lub kilka skrzydełek
700 g brukselki
1 duże pętko kiełbasy wędzonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 ziemniaków
3 marchewki
1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego
łyżka masła
łyżka oleju
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka ostra
Sposób przygotowania:
Ugotować wywar z udka z kurczaka. Na patelni roztopić masło, dodać olej, a następnie zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać pokrojony czosnek. Chwilę razem przesmażyć. Brukselkę obrać, naciąć głąb na krzyż i wrzucić do cebuli. Chwilę przesmażyć, a następnie przełożyć do garnka i zalać wywarem mięsnym. Gotować na małym ogniu. W międzyczasie obrać marchewki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodać do brukselki. Na koniec pokroić kiełbasę w pół plasterki i przesmażyć na patelni. Dodać do zupy wraz z zielonym groszkiem. Chwilę razem gotować, doprawić. Smacznego.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz