reklama

piątek, 14 lutego 2020

Piersi z kurczaka pod pierzynką z pieczarek i mozzarelli


Mięso drobiowe to  mięso, które najczęściej gości w naszej kuchni, a to dlatego, że jest szybkie w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Można z takim mięsem eksperymentować, przygotowując je na przeróżne sposoby i z różnymi dodatkami nie tylko warzywnymi, ale również owocowymi. Dania obiadowe z drobiem w roli głównej zawsze wychodzą pyszne tak przynajmniej stwierdziła moja rodzinka.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
200 g pieczarek
1 cebula
kulka mozzarelli
sól
pieprz
Składniki marynaty:
2 łyżki sosu teriyaki
1 łyżka musztardy francuskiej
odrobina chili
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Składniki marynaty wymieszać. W tak przygotowanej marynacie marynować piersi z kurczaka około dwóch godzin. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić pieczarki razem z cebulą i przesmażyć je. Doprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć z marynaty, przesmażyć na patelni z dwóch stron. W między czasie obrać ziemniaki, pokroić na ósemki przyprawić solą, pieprzem, suszonym koperkiem i wymieszać z olejem,  a następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10 minut. Po tym czasie na blaszkę obok podpieczonych ziemniaków położyć podpieczone piersi z kurczaka, na które wyłożyć przesmażone pieczarki. Na koniec na pieczarkach ułożyć plastry sera mozzarella.  Zapiekać jeszcze 30 minut. Tak przygotowane mięso zaserwowałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i ananasa. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz