reklama

wtorek, 18 lutego 2020

Faworki jakich jeszcze nie było

Smażyłam już faworki według różnych przepisów, ale tak prostego przepisu nie znałam. Dlatego jak tylko otrzymałam ten przepis, postanowiłam usmażyć faworki i przekonać się czym różnią się od tych, które przygotowywałam zawsze. I faktycznie te faworki są najlepsze. Pyszne, chrupiące i szybkie w przygotowaniu.


Składniki:
1/2 szklanki piwa
1/2 szklanki żółtek
mąka do zarobienia
olej do smażenia
1 l oleju
cukier puder

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć, aby powstało gładkie, elastyczne ciasto, które rozwałkować na grubość około 5 mm, pokroić na prostokąty. Każdy prostokąt nacinać po środku i przewlec przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz