reklama

poniedziałek, 10 lutego 2020

Surówka z pora i ananasa

U nas od zawsze do obiadu mięsnego czy rybnego musiał być jakiś dodatek warzywny. Kiedyś były to dodatki typu kapusta gotowana, czy tradycyjna surówki z kapusty białej czy kiszonej, ale od jakiegoś czasu zmieniłam to radykalnie i przygotowuję surówki łącząc różne przepisy i komponując je ze składników, którymi akurat dysponuję. Tym razem postanowiłam do prostej surówki z pora dodać świeżego ananasa i przepyszny dresing, o którym już zresztą pisałam.

Składniki:
1 por sałatkowy
1 marchewka
3 plastry świeżego ananasa

Składniki na dresing:
3 łyżki oleju
3 łyżki octu balsamicznego czerwonego
1\2 szkl. śmietany 12%
sól
pieprz ziołowy
pieprz
cukier

Sposób przygotowania dresingu:
Wszystkie składniki dresingu umieścić w słoiku, zakręcić i dokładnie wstrząsnąć. W razie potrzeby doprawić.

Sposób przygotowania surówki:
Por obrać z wierzchnich liści i pokroić na pół talarki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać pokrojony w kostkę ananas, przygotowany dresing i wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz