reklama

sobota, 8 lutego 2020

Oponki serowe

Oponek serowych wieki nie robiłam, dlatego postanowiłam szybko nadrobić ten czas. A wszystko zaczęło się podczas przeglądania moich starych notesów, które służyły mi również do zapisywania przeróżnych przepisów. Tam znalazłam stary przepis  mojej koleżanki Grażyny, która często przygotowywała je swoim córkom, a przy okazji również częstowała i moje dzieci. Fajne to były czasy, ale bardzo odległe. Postanowiłam przygotować je i przypomnieć sobie ich smak.

Składniki:
250 g twarogu półtłustego
250 g mąki
1/3 szkl. cukru
2 jajka
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 butelki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:
Twaróg półtłusty przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, a następnie wykrawać szklanką kółka, a w ich środku wykrawać nakrętką dziurkę, by powstała oponka. Smażyć w gorącym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz