reklama

piątek, 7 lutego 2020

Piersi z kurczaka z jabłkiem i żurawiną pieczone w piekarniku

Jak już wspominałam ostatnio w naszej kuchni często gości drób, który staram się przygotowywać na różne sposoby. Przekonałam się również o tym, że konfitura z żurawiny doskonale komponuje się z mięsem, dlatego staram się ją często wykorzystywać. Piersi z jabłkiem i żurawiną okazały się wyśmienite w smaku i bardzo soczyste. Warto eksperymentować w kuchni, by się przekonać, że istnieją jeszcze inne smaki niż te tradycyjne.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
jabłko
konfitura z żurawiny
2 łyżki masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka natrzeć przyprawami i odstawić na co najmniej 15 minut. W między czasie obrać jabłko i pokroić na cząstki. Przygotować dwa kawałki foli aluminiowej, na której ułożyć mięso, kilka cząstek jabłka łyżka żurawiny i łyżkę masła, obsypać pieprzem i odrobiną soli.  Zwinąć folię i ułożyć na blaszce obok pokrojonych w ósemki ziemniaków. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut. Ja zaserwowałam tak przygotowane mięso z upieczonymi ziemniakami i sałatką z brokuła. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz