reklama

środa, 5 lutego 2020

Jajka w koszulce z sosem pieczarkowo - żurawinowym

Dzisiaj nie miałam pomysłu na obiad, więc improwizowałam. Mając do dyspozycji pieczarki, konfiturę żurawinową i śmietanę postanowiłam wykorzystać je do sporządzenia sosu, który w połączeniu z pieczonymi ziemniakami i jajkami w koszulce okazał się pysznym składnikiem obiadowego dania.


Składniki na sos:
150 g pieczarek
1/2 cebuli
1 łyżka masła
2 łyżki konfitury z żurawiny
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić pieczarki razem z cebulą. I smażyć je co chwilę mieszając. Następnie wlać wodę i dusić do miękkości. W słoiczku rozmieszać mąkę z odrobina wody i wlać do grzybów, do śmietany dodać parę łyżek gorącego sosu, dokładnie rozmieszać i wlać do sosu. Dodać konfiturę z żurawiny, a następnie doprawić solą i pieprzem.

Sposób przygotowania jajek:
Doprowadzić wodę do zagotowania, wlać ocet. Jajko rozbić do małej miseczki tak, aby żółtko się nie rozlało. Zamieszać wodę, aby powstał wir, w środek którego wpuścić jajko. Jeżeli wir był na tyle silny jajko uformuje się samo w kulę, jeżeli nie to można łyżką delikatnie białko przekładać na żółtko.Gotujemy 3 minuty i wyławiamy jajko łyżką cedzakową. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz