Składniki:
800 g brukselki
700 g ziemniaków
125 g twardego sera żółtego (Ser Bergkase)
3 jajka
200 g śmietany creme fraiche
łyżeczka kminku
2 łyżki chrzanu
pieprz
sól
150 g wędzonego bekonu (cienkie plasterki)
natka pietruszki
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania:
Brukselkę obrać z zwiędłych liści, a następnie pokroić na ćwiartki lub połówki, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy brukselka będzie al dente, wtedy odcedzić ją. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować w osolonej wodzie al dente. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Natkę pietruszki drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Creme fraiche, jajka, ser, kminek i chrzan dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, a następnie wymieszać z ziemniakami, brukselką i natką pietruszki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. bekon pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na wierzchu zapiekanki. Zapiekać około 45 minut, aż ładnie się zrumieni. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz