reklama

środa, 8 stycznia 2020

Ryż z gulaszem mięsno - warzywnym

Ryż z warzywami i mięsem często przygotowywałam i to od dawna, ale takiej wersji nie znałam. Trochę byłam zaskoczona składnikami i przyprawami, ale gdy tylko spróbowałam odrobinę tego nietypowego gulaszu po prostu zaniemówiłam. Smak obłędny. Jest to autorski przepis pani Henrichs, który powstawał na oczach naszej wspaniałej grupy kulinarnej.  Taki gulasz zaserwowany z ryżem już na zawsze znajdzie się w naszym menu.
 Składniki:
300 g ryżu
500 g piersi z kurczaka
olej kokosowy
3 małe cukinie
250 g pieczarek
2 pory
3 papryki czerwone
puszka pomidorów krojonych
100 g śmietany 30 %
sól
pieprz
chili
kawałek imbiru
1/2 łyżeczki mieszanki arabskiej Ras El Hanout

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodać kawałek obranego i pokrojonego imbiru oraz pokrojone cukinie, pieczarki, pory i papryki. Dodać pomidory. Wszystko razem dusić do miękkości. Na koniec dodać śmietanę i wszystko wymieszać. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz