reklama

sobota, 11 stycznia 2020

Szybkie bałkańskie rogaliki drożdżowe (kifle)

Te szybkie w przygotowaniu bałkańskie rogaliki drożdżowe miałam okazję nie dawno pokosztować będąc uczestnikiem innej grupy kulinarnej, gdzie uczestnikami są przedstawiciele różnych kuchni. Przepis ten podała jedna z uczestniczek pochodząca  z Kosowa. Przyglądając się jak szybko można przygotować takie drożdżowe ciasto po prostu zaniemówiłam. Pulchne, nie klejące się i doskonale poddające się wszelkim obróbkom.
Dlatego długo nie mogłam czekać i po paru dniach postanowiłam sama takie przygotować. Na początek były  z marmoladą i  okazały się przepyszne. Można robić je również na słono z serem feta, mięsem mielonym, czy szpinakiem.

Składniki:
50 dkg mąki
300 ml letniego mleka
2 jajka
szkl. oleju
1 żółtko plus łyżka mleka do posmarowania
42 g drożdży (mała kostka)
łyżeczka cukru i szczypta soli
różne nadzienia mogą być słodkie jak i ostre
U mnie marmolada

Sposób przygotowania:
Mąkę, jajka, olej, rozkruszone drożdże, cukier i sól dokładnie wymieszać, a następnie dodać ciepłe mleko i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie jescze raz przerobić ciasto i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na kole, rozwałkować w koło i pokroić w trójkąty tak jak się kroi się tort. Smarować marmoladą i zwijać szerszą stroną ku cienkiej formując rogaliki. Smarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut góra dół. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz