reklama

poniedziałek, 13 stycznia 2020

Soczewica z cykorią i winogronem

Soczewicę znam, bo kilka razy przygotowywałam z niej zupę. Jednak w takiej wersji nigdy jej  nie robiłam, ba nawet nie słyszałam, że tak można ją przygotować, aż do teraz, kiedy w naszej grupie kulinarnej rozmawialiśmy o tej skarbnicy wielu składników odżywczych jaką jest to warzywo strączkowe. Tym razem grupa nasza postanowiła przygotować coś wegetariańskiego i jak zwykle z pomocą przyszła nam pani Henrichs, która poleciła nam przepis od swojej znajomej.
Tak przygotowana soczewica doskonale nadaje się jako danie obiadowe. Wyszło jak zwykle pysznie i  pożywnie.

Składniki:
2 cykorie
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
2 łyżki octu winnego
2 łyżeczki miodu płynnego
1/2 łyżeczki mieszanki arabskiej Ras El Hanout
1/2 bulionu warzywnego
puszka  brązowej soczewicy (300 g)
kawałek pora
100 g pieczarek
2 łyżki musztardy Dijon
4 łyżki gęstej śmietany
100 g czerwonych winogron
cebulka zielona
2 łyżki orzeszków ziemnych nie solonych

Sposób przygotowania:
Cykorię przekroić wzdłuż na pół, a następnie usunąć głąb. Posmarować przekrojoną stronę oliwą, posypać solą i pieprzem. Tak przygotowaną cykorię włożyć na patelnie, wlać bulion warzywny, dodać ocet winny, miód i mieszankę arabską. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Cykorię przełożyć na blaszkę i przechować w nagrzanym do 100 stopni piekarniku. Soczewicę wyłożyć do wywaru pozostałego po ugotowaniu cykorii. Dodać pokrojone pieczarki, por i chwilę gotować. Zmniejszyć ogień, a następnie dodać musztardę, śmietanę i przekrojone na pół winogrona. Doprawić solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć soczewicę, na którą ułożyć polówki cykorii, a na koniec posypać pokrojoną zieloną cebulką i orzeszkami ziemnymi. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz