Muszę przyznać, że szpecli nigdy nie robiłam, nawet nigdy ich nie próbowałam, ale wiele o nich słyszałam. Zaś mój mąż miał okazję je spróbować będąc w gościnie u swojej chrześniaczki w Niemczech i był nimi zachwycony. Wprawdzie nie było to szpecle zaserwowane z pieczenią wołową, ale jak mi przekazał były pyszne.
Dlatego jak miałam tylko okazję zaproponowałam naszej grupie kulinarnej by pod okiem naszej mentorki przygotować ten rarytas kulinarny. Pomysł na tak zaserwowane szpecle pochodzi właśnie od niej.
Składniki:
1 kg mięsa wołowego
1 cebula
pasta pomidorowa
sól
pieprz
rozmaryn suszony
olej lub masło klarowane
skrobia ziemniaczana lub kukurydziana
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie natrzeć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na rumiano z każdej strony. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz łyżkę pasty pomidorowej. Razem wszystko smażyć, by cebula nabrała ładnego koloru. Po usmażeniu cebuli mięso wyjąć, a do cebuli wsypać rozmaryn. Jeszcze chwilę wszystko przesmażyć, wlać szklankę gorącej wody, dokładnie przemieszać, a następnie włożyć powtórnie mięso do brytfanki. Brytfankę nakryć i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 1 godzinę włączając termoobieg. Po tym czasie mięso wyjąć, zaś sos zagęścić wodą rozmieszaną z skrobią. Na koniec sos można jeszcze ewentualnie doprawić.
Składniki na brukselkę w sosie:
500 g brukselki
łyżka masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
skrobia
Sposób przygotowania:
Brukselkę obrać, naciąć głąb na krzyż i gotować w małej ilości osolonej wody z dodatkiem masła. Gdy brukselka stanie się miękka, zagęścić ją wodą rozmieszaną z skrobią. Na koniec doprawić ją gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Składniki na szpecle:
400 g mąki
4 jajka
125 ml wody gazowanej
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania szpecli:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie odstawić na 15 minut. W tym czasie nastawić garnek z osoloną wodą. Tak przygotowane ciasto wyciskać partiami wprost do osolonej, gotującej się wody przez praskę do szpecli. Kiedy szpecle wypłyną natychmiast wybierać je łyżką durszlakową. Tak przygotowane szpecle przesmażyć z łyżką masła na patelni. Serwować z pieczenią wołową, z dodatkiem brukselki, polane pysznym sosem . Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz