reklama

piątek, 24 stycznia 2020

Schab pieczony z sosem żurawinowym

Parę razy miałam już okazję jeść mięso z dodatkiem żurawiny, ale jakoś nigdy sama takiego nie przygotowałam. Jednak ostatnio tak mnie naszło na coś innego w smaku tradycyjnego schabu pieczonego w całości, że postanowiłam w końcu wykorzystać konfiturę z żurawiny. I zrobiłam to. Sos powstały był wyśmienity, nie wspominając o soczystym i kruchym mięsku. I znowu udało mi się zaskoczyć moich bliskich.

Składniki:
600 g schabu bez kości
2 łyżki masła sklarowanego
100 ml śmietany
łyżeczka musztardy
3 łyżki konfitury z żurawiny
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz ziołowy
sól
pieprz

Sposób przygotowania mięsa:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Schab dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Tak przygotowany włożyć na noc do lodówki, co jakiś czas obracając go. Następnego dnia wyciągnąć z marynaty i obsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym z każdej strony. Tak opieczony schab przełożyć wraz sosem do naczynia żaroodpornego. Dodać masło sklarowane i wlać szklankę wody. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, a sos przelać do rondelka.  Powstały sos  zaprawić łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszanej z odrobina wody, śmietany i łyzeczki musztardy. Na koniec dodać żurawinę i ewentualnie jeszcze doprawić. Włożyć pokrojony w plastry schab i chwilę razem gotować. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz