reklama

wtorek, 28 stycznia 2020

Bigos z kapusty szpiczastej z papryką

Ostatnio robiłam remanent w spiżarce i zamrażalce i okazało się, że pozostało mi jeszcze po świętach kilka plastrów upieczonego schabu, zaś w spiżarce trzy czerwone papryki. Długo zastanawiałam się co by można było przygotować z użyciem tych składników. Wpadłam na pomysł, że z dodatkiem kapusty szpiczastej, która jest dostępna w naszych sklepach mogę przygotować bigos jakiego jeszcze nie było.
I jeszcze jedno odważyłam się dodać również konfiturę z żurawiny, która spowodowała, że ten mój autorski bigos nabrał wyśmienitego i niepowtarzalnego smaku.


Składniki:
1 kapusta szpiczasta
3 papryki czerwone
1 duża cebula
6 plastrów upieczonego schabu
puszka pomidorów krojonych
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka wędzona
listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
2 łyżki konfitury z żurawiny
2 łyżki masła klarowanego
koperek zielony

Sposób przygotowania:
Masło klarowane rozpuścić w garnku, dodać obraną, pokrojoną cebulę i przesmażyć do chwili zeszklenia cebuli. Kapustę poszatkować, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszać z przyprawami, a następnie dodać do zeszklonej cebuli. Dolać trochę wody i dusić pod przykryciem do miękkości.  Przed końcem gotowania dodać pomidory, pokrojony w kostkę schab, żurawinę i posiekany koperek. Wszystko przemieszać i ewentualnie doprawić. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz