I jeszcze jedno odważyłam się dodać również konfiturę z żurawiny, która spowodowała, że ten mój autorski bigos nabrał wyśmienitego i niepowtarzalnego smaku.
Składniki:
1 kapusta szpiczasta
3 papryki czerwone
1 duża cebula
6 plastrów upieczonego schabu
puszka pomidorów krojonych
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka wędzona
listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
2 łyżki konfitury z żurawiny
2 łyżki masła klarowanego
koperek zielony
Sposób przygotowania:
Masło klarowane rozpuścić w garnku, dodać obraną, pokrojoną cebulę i przesmażyć do chwili zeszklenia cebuli. Kapustę poszatkować, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszać z przyprawami, a następnie dodać do zeszklonej cebuli. Dolać trochę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Przed końcem gotowania dodać pomidory, pokrojony w kostkę schab, żurawinę i posiekany koperek. Wszystko przemieszać i ewentualnie doprawić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz