reklama

czwartek, 30 stycznia 2020

Placki ziemniaczane z grzybami w śmietanie

Z racji tego, że po sezonie grzybowym pozostało nam sporo grzybów mrożonych, postanowiłam wykorzystać je do przygotowania dania obiadowego z grzybami. Długo się zastanawiałam co by zrobić  i wpadłam na pomysł, aby przygotować placki ziemniaczane z grzybami w śmietanie. To proste danie obiadowe okazało się przepyszne i godne polecenia wszystkim smakoszom i placków i grzybów.

Składniki:
400 g  grzybów mrożonych
1/2 małej cebuli
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szkl. Słodkiej 30 % śmietanki
łyżka masła
łyżka mąki
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.  Cebulę obrać i pokroić w kostkę, Masło roztopić w rondelku, wrzucić cebulę, chwilę poddusić, a następnie dodać grzyby, lekko przesmażyć, dolać trochę wody i dusić do miękkości. W słoiczku rozmieszać mąkę z odrobiną wody i wlać do grzybów. Obydwie śmietany połączyć, dodać parę łyżek gorącego sosu, dokładnie rozmieszać i wlać do sosu. Doprawić solą i pieprzem i pieprzem ziołowym. Tak przygotowane grzyby podałam z plackami ziemniaczanymi.  Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz