reklama

wtorek, 21 stycznia 2020

Piersi z kurczaka zapiekane w sosie myśliwskim

Muszę przyznać, że bardzo rzadko przygotowuję dania obiadowe korzystając z gotowych sosów z torebki, ale tym razem zmusiła mnie do tego sytuacja i nie miałam innego wyjścia. Dania przygotowywane z udziałem takich sosów z torebki choć są szybkie w przygotowaniu, to nie zawsze mają wielu zwolenników. Jednak tym razem muszę przyznać że to danie z kurczakiem i pieczarkami okazało się naprawdę pyszne. Dlatego stwierdziłam, że od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi taki obiadek.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 cebula
250 g pieczarek
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki oleju
sól
pieprz
papryka słodka mielona
pieprz ziołowy
sos myśliwski knorr

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyścić z błon i tłuszczu, a następnie obsypać przyprawami i pozostawić na co najmniej 15 minut. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę cebule, którą zeszklić na oleju. Do tak przygotowane cebuli dodać pokrojone pieczarki i chwilę dusić. Sos myśliwski wymieszać ze śmietaną, a następnie wlać do podduszonych pieczarek z cebulą. Chwilę razem pogotować i ewentualnie doprawić. Piersi kurczaka przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 40 minut. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z ryżem i sałatką z ogórka zielonego i pomidora. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz