Jednym z takich przysmaków są Räderkuchen faworki po niemiecku, które są szybkie w w przygotowaniu, ale również do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników. Różnią się trochę od faworków, ale są równie smaczne. I to właśnie uwielbiam w niemieckiej kuchni, tanio, szybko i pysznie.
Składniki:
500 g mąki
4 jajka
100 g masła
5 łyżek cukru
szczypta soli
1 kos. smalcu do smażenia
1/2 l oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Z mąki, jajek, masła cukru i soli zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto zapakować w folię i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, pokroić na prostokąty. Każdy prostokąt nacinać po środku i przewlec przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz