reklama

wtorek, 21 stycznia 2020

Faworki po niemiecku czyli (Hobelspäne, Räderkuchen)

Faworki, chrusty to są wypieki sporządzane na głębokim tłuszczu, których nie może zabraknąć na karnawałowym stole, tym bardziej w tłusty czwartek. Jest to nie tylko polski zwyczaj, bo już w moim dzieciństwie moja mama zawsze smażyła Hobelspäne, bo pod taką nazwą znałam je mieszkając na Śląsku. Jednak  ostatnio dowiedziałam się, że i Niemcy preferują w tym okresie wiele pyszności pieczonych w głębokim oleju, czyli   tzw. Schmalzgebäck.
Jednym z takich przysmaków są  Räderkuchen faworki po niemiecku, które są  szybkie w w przygotowaniu, ale również do ich przygotowania nie potrzeba wielu  składników. Różnią się trochę od faworków, ale są równie smaczne.  I to właśnie uwielbiam w niemieckiej kuchni, tanio, szybko i pysznie.

Składniki:
500 g mąki
4 jajka
100 g masła
5 łyżek cukru
szczypta soli
1 kos. smalcu do smażenia
1/2 l oleju do smażenia

Sposób przygotowania:
Z mąki, jajek, masła cukru i soli zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto zapakować w folię i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, pokroić na prostokąty. Każdy prostokąt nacinać po środku i przewlec przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz