reklama

czwartek, 2 stycznia 2020

Klopsy zapiekane z ziemniakami

Klopsy zapiekane z ziemniakami to doskonała propozycja na szybki w przygotowaniu obiad, zwłaszcza wtedy gdy nie ma się nic do dyspozycji  prócz tych kilku składników, które zazwyczaj są dostępne w każdym domu. Przepis na to proste danie obiadowe otrzymywałam od  znajomej, z którą co jakiś czas wymieniam się przepisami. Ta potrawa okazała się naprawdę pyszna, syta i godna polecenia.


Składniki:
6  - 7 ziemniaków
2 jajka
100 g ser starty
50 g masła
sól
pieprz

Składniki na klopsy:
400 g mięsa mielonego
1 cebula drobno pokrojona
czosnek mielony
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
garść posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka w proszku

Sposób przygotowania klopsów:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przyprawić na ostro. Uformować klopsy.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wymieszać z masłem, serem i jajkami. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zrobić wgłębienia i umieścić w nich przygotowane klopsy. Zapiekać w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 40 min. Tak przygotowane klopsy zaserwowałam z sałatką z pomidorów. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz