Składniki:
6 - 7 ziemniaków
2 jajka
100 g ser starty
50 g masła
sól
pieprz
Składniki na klopsy:
400 g mięsa mielonego
1 cebula drobno pokrojona
czosnek mielony
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
garść posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka w proszku
Sposób przygotowania klopsów:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przyprawić na ostro. Uformować klopsy.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wymieszać z masłem, serem i jajkami. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zrobić wgłębienia i umieścić w nich przygotowane klopsy. Zapiekać w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 40 min. Tak przygotowane klopsy zaserwowałam z sałatką z pomidorów. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz