reklama

środa, 15 stycznia 2020

Kapusta włoska na gęsto z kiełbasą i ziemniakami

Tak przygotowaną kapustę jadłam pierwszy raz i muszę przyznać, że zaserwowana z bagietką na ciepło, polaną oliwą i obsypaną ulubionymi ziołami  smakowała wyśmienicie. Tego typu potrawy w Niemczech nazywane są eintopfami, zaś na Śląsku eintopf to pożywna, gęsta  zupa. Dlatego bardzo się zdziwiłam podczas jej przygotowania w naszej grupie kulinarnej.

Składniki:
1 duża kapusta włoska
1 duża cebula
5 - 6 ziemniaków
2 pomidory
pieprz
sól
kminek
2 łyżki jarzynki własnej roboty
natka pietruszki
4 kawałki kiełbasy surowej ( mettwurst)
1 łyżka masła klarowanego

Sposób przygotowania:
Masło klarowane rozpuścić w garnku, dodać obraną, pokrojoną cebulę i przesmażyć do chwili zeszklenia cebuli. Dodać na przemian pokrojoną kapustę i obrane, pokrojone na większą kostkę ziemniaki posypując każdą warstwę przyprawami. Dolać trochę wody i wszystko dusić pod przykryciem na małym ogniu. Przed końcem gotowania dodać pokrojone w małą kostkę pomidory, w półplasterki kiełbasę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko przemieszać i ewentualnie doprawić. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz