Oczywiście znowu dzięki uczestnictwie w cudownej grupie kulinarnej pani Henrichs poznałam smak tego nie tylko wyśmienitego w smaku dania obiadowego, ale również bardzo prostego i szybkiego w przygotowaniu.
Składniki:
500 g świeżych lub mrożonych filetów rybnych
1 cebula
2 łyżki masła
3 - 4 łyżki mąki
żółtko
100 ml śmietany 30 % lub mleka skondensowanego
imbir w proszku
1 łyżka musztardy
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
3 - 4 łyżki swojskiej jarzynki lub bulion warzywny
Sposób przygotowania:
Rybę pokroić jak na gulasz i odstawić. Ugotować bulion warzywny z dodatkiem odciętych końcówek ryby. Na patelni stopić masło, dodać pokrojoną w piórka cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Teraz czas na bulion, który wlewać powoli, cały czas mieszając do momentu, aż powstanie sos o odpowiedniej gęstości. Do powstałego sosu dodać musztardę, pozostałe przyprawy, wymieszać, a następnie dodać żółtko, sok z cytryny, śmietanę i dobrze wymieszać. Ewentualnie można jeszcze dodać odrobinę cukru dla polepszenia smaku. Na koniec dodać pokrojoną rybę, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Tak przygotowany gulasz zaserwowaliśmy z ziemniakami i sałatką z ogórków zielonych z śmietanowym dresingiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz