reklama

niedziela, 15 grudnia 2019

Świąteczne ciasteczka płatki śniegu

Nigdy nie słyszałam o nich, a tym bardziej nie miałam okazji ich pokosztować, aż do teraz, gdy dostaliśmy przepis od pani Petry Ross i piekliśmy je w naszej grupie. Mając do dyspozycji ten przepis postanowiłam przygotować je, aby poczęstować gości w święta Bożego Narodzenia, ale niestety pierwsza partia rozeszła się w migu i jestem zmuszona piec następną partię. Dobrze, że te ciasteczka  robi się szybko. Ciasteczka płatki śniegu to prawdziwy rarytas. Pyszne, rozpływające się w ustach, delikatne i bardzo kruche.


Składniki:
250 g mąki ziemniaczanej
250 g miękkiego masła
100 g  cukru pudru
150 g mąki
szczypta soli
2 cukry waniliowe
otarta skórka z jednej cytryny

Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć  na godzinę do lodówki. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 170 stopni. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, formować kulki w wielkości orzecha laskowego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie za pomocą widelca maczanego w mące rozpłaszczać kulki. Piec góra/dół około 15 minut. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz