reklama

sobota, 14 grudnia 2019

Majonezowa babka cytrynowa

O tej babce słyszałam już nie raz, ale jakoś nie przekonywał mnie ten dodatek majonezu. Zresztą większość osób z którymi rozmawiałam na ten temat miało dokładnie takie samo zdanie jak ja. Jednak ostatnio spotykając się ze znajomymi z grupy kulinarnej działającej w Niemczech,  w której czynnie uczestniczę ponownie zaczęliśmy dyskutować na temat tej babki. Ale jak można cokolwiek o niej mówić skoro nikt nigdy jej nie przygotował.
Dlatego postanowiłam wypróbować przepis, który otrzymałam i o dziwo byłam zaskoczona, ba zachwycona jej smakiem. Delikatna, cudowna w smaku. Takiej babki jeszcze nie jadłam. Polecam.

Składniki:
4 jajka
2/3 szklanki majonezu
cukier waniliowy
2 łyżki startej skórki cytrynowej
90 g mąki
90 g mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia

Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek, a następnie do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać powoli cukier i cukier waniliowy, oraz skórkę cytrynową cały czas ubijając, aż piana stanie się sztywna. Żółtka powoli dodawać do ubitych białek, delikatnie miksując. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i również  delikatnie masę wymieszać mikserem na małych obrotach. Na koniec dodać majonez i zmiksować na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz