Tak jak to było w tym przypadku. Mnie też często zdarza się przygotowywać potrawy według moich autorskich przepisów, ale jeszcze mi dużo brakuje, aby osiągnąć taki poziom, żeby nie obawiać się, że coś nie wyjdzie.
Składniki:
1 filet z łososia
2 jajka
mąka
bułka tarta
sól
pieprz
masło klarowane
Sposób przygotowania:
Filet dokładnie wysuszyć w ręczniku papierowym, podzielić na mniejsze porcje, odcinając końcówki, a następnie natrzeć z obydwu stron solą, pieprzem i odstawić na 10 minut. W międzyczasie przygotować panierkę w tym celu na jeden płaski talerz wysypać mąkę, na drugi talerz bułkę tartą, a w głębokim talerzu rozbełtać dwa jajka.
Kawałki ryby panierować w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Smażyć na gorącym maśle klarowanym z obydwu stron do uzyskania złotego kolory.
Sos musztardowy
Składniki:
wywar z resztek fileta
pozostałe masło z pieczenia ryby
mąka
1 łyżka musztardy
sól
pieprz
sucha jarzynka
Sposób przygotowania:
Resztki fileta ugotować w małej ilości wody. Z masła pozostałego ze smażenia ryby i 2 łyżek mąki zrobić zasmażkę. Dodać wywar z ryby, a jeżeli będzie za mało dolać jeszcze wodę z ugotowanych ziemniaków i mieszając doprowadzić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać musztardę, pieprz, sól i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania ziemniaków:
Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić, a następnie dodać do nich łyżkę masła i garść posiekanej natki pietruszki, a następnie potrząsnąć przykrytym garnkiem, żeby rozprowadzić posiekaną pietruszkę.
Rybę zaserwować z przygotowanymi ziemniakami, sosem musztardowym i sałatką warzywną z dresingiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz