reklama

czwartek, 12 grudnia 2019

Filet z kurczaka w sosie teriyaki z ryżem z warzywami

Dzisiaj postanowiłam przygotować coś z chińskiej kuchni, ale z produktów ogólnie dostępnych bez tych typowych chińskich składników. Muszę przyznać, że sos wyszedł w smaku obłędny, a filety z kurczaka soczyste i aromatyczne. Tak przygotowane mięso zaserwowałam z ryżem duszonym z warzywami. Nawet nie macie pojęcia jakie wrażenie to danie obiadowe zrobiło na moim mężu, który preferuje ryż z takimi warzywnymi dodatkami.
Gdy tylko skosztował kęs mięska z tym pysznym sosikiem wprost zaniemówił. I oto mi zawsze chodzi. Jest to następne danie, które na stałe zagości w naszym menu.

Składniki:
4 filety z kurczaka
Składniki sosu:
2 łyżki oleju
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki miodu
1 łyżka startego imbiru
2  starte ząbki czosnku

Sposób przygotowania sosu:
Na patelni wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, a następnie zagotować. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu  i włożyć do sosu. Dusić pod przykryciem około 10 minut, a następnie przewrócić i dusić kolejne 10 minut.

Składniki na ryż z warzywami:
1 torebka ryżu (100 g)
mała cebula
3 - 4 łyżki oleju
1 papryka
1/2 puszki groszku konserwowego
2 - 3 łyżeczki sosu sojowego
imbir świeży lub mielony
czosnek mielony
sól
pieprz

Sposób przygotowania ryżu:
Ryż ugotować al dente. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a następnie wrzucić na rozgrzany olej. Chwilę smażyć do zeszklenia. dodać imbir mielony lub świeży, czosnek mielony i dokładnie wymieszać. Do cebuli dodać paprykę pokrojoną w kostkę, odrobinę wody i dusić do miękkości papryki. Na koniec dodać odcedzony groszek konserwowy, ugotowany ryż, sos sojowy. Doprawić solą, pieprzem i jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowany ryż zaserwować z filetem z kurczaka w sosie teriyaki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz