reklama

czwartek, 24 października 2019

Zupa grzybowa z ziemniakami

Z racji tego, że w tym roku mamy wysyp grzybów nie mogłam nie pokusić się na przygotowanie tej  przepysznej zupy, o której tak naprawdę zapomniałam. Wiem jedno, że ani w moim domu rodzinnym, ani u mojego męża takiej zupy nie gotowało się. Zupę tą jednak znamy, bo zostaliśmy poczęstowani dawno temu przez kolegę naszej córki, który tak się nią zachwycał i tak ją zachwalał, iż w końcu przywiózł ją  nam  jako poczęstunek w słoiku, by udowodnić, że faktycznie jest pyszna, a przy tym prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki.
500 g grzybów
1/2 cebuli
2 marchewki
4 - 5 ziemniaków
2 łyżka masła
kilka kulek ziela angielskiego
mały listek laurowy
1/2 szklanki śmietany 18%
łyżka mąki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Grzyby obrać i pokroić.  Marchewki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, a następnie wrzucić cebulę i grzyby. Chwilę przesmażyć, a następnie zalać wodą.  Po zagotowaniu zupy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki. Wrzucić ziele angielskie i listek laurowy. Gotować do  miękkości warzyw. W słoiczku rozmieszać  łyżkę mąki z wodą i wlać do zupy. Na koniec do śmietany wlać kilka łyżek zupy, dokładnie rozmieszać i wlać do zupy.  Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Podawać posypaną natką pietruszki. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz