Składniki.
500 g grzybów
1/2 cebuli
2 marchewki
4 - 5 ziemniaków
2 łyżka masła
kilka kulek ziela angielskiego
mały listek laurowy
1/2 szklanki śmietany 18%
łyżka mąki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Grzyby obrać i pokroić. Marchewki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, a następnie wrzucić cebulę i grzyby. Chwilę przesmażyć, a następnie zalać wodą. Po zagotowaniu zupy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki. Wrzucić ziele angielskie i listek laurowy. Gotować do miękkości warzyw. W słoiczku rozmieszać łyżkę mąki z wodą i wlać do zupy. Na koniec do śmietany wlać kilka łyżek zupy, dokładnie rozmieszać i wlać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Podawać posypaną natką pietruszki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz