Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
1/2 cebuli
maka pszenna
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Składniki farszu:
1/2 kg grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
sól
świeżo zmielony pieprz
pieprz ziołowy
żółtko
2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania farszu:
Na patelni stopić masło, a następnie wrzucić obraną i pokrojoną cebulę i przesmażyć. Dodać umyte i drobno pokrojone grzyby. Wszystko razem chwilę dusić i odstawić do wystygnięcia. Do zimnych grzybów dodać żółtko, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać.
Sposób przygotowania placków nadziewanych:
Obrać ziemniaki i jedną cebulę. Następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a dwa ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Dodać całe jajko i wymieszać. Dodać około 3/4 szklanki pszennej mąki i dokładnie wymieszać. Doprawić sola i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i kłaść porcje ciasta ziemniaczanego rozpłaszczając je. Nałożyć łyżkę farszu, lekko go rozsmarować, a następnie nakryć następną porcją ciasta ziemniaczanego. Smażyć placki z obu stron na złocisty kolor. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz