reklama

wtorek, 1 października 2019

Zapiekanka z kapustą włoską

Już nie raz zdarzało się w mojej kuchni, że czegoś za dużo zrobiłam lub zakupiłam więcej niż mi było potrzebne i tak było w tym wypadku. Przygotowując cukinie nadziewane zrobiłam za dużo farszu, który szkoda byłoby zmarnować. Dlatego postanowiłam wykorzystać go do sporządzenia zapiekanki, której jeszcze nie było. A, że w spiżarce pozostało jeszcze pół  kapusty włoskiej to i ją wykorzystałam. Całość zalałam sosem pomidorowym. To moje autorskie danie obiadowe polecam między innymi wszystkim tym, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni, a przede wszystkim nie znoszą jak cokolwiek marnuje się.

Składniki:
pozostały farsz z cukinii nadziewanej farszem z ryżu, kiełbasy i papryki 
1/2 kapusty włoskiej
passata pomidorowa
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
 Kapustę poszatkować, a następnie wrzucić na wrzątek i chwilę gotować. Odcedzić i ułożyć jedną warstwę w naczyniu żaroodpornym.Na kapustę równo rozłożyć farsz i znów kapustę, aż do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwą powinna być kapusta. Całość zalać passatą pomidorową rozmieszaną z 1/2 szkl. wody, doprawioną solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne nakryć i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać około 40 minut. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz