Składniki:
4 mniejsze cukinie
1 cebula
1 czerwona papryka
2 torebki ryżu po 100 g
3 wędzone kiełbasy
200 g sera startego
4 pomidory
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz grubo mielony z kolendrą
papryka słodka
papryka ostra
Sposób przygotowania:
Pomidory świeże obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę, a następnie wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i gotować do miękkości. Wyjąć przyprawy i ugotowane pomidory zblendować na gładka masę. Ryż ugotować al dente, odcedzić i wsypać do miski. Na patelni przesmażyć na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę, kiełbasę i paprykę. Na koniec dodać zblendowane pomidory i chwilę dusić do czasu odparowania nadmiaru płynu. Zawartość patelni wystudzić, a następnie przełożyć do ryżu. Do farszu dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz 100 g startego sera i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Cukinię umyć, odciąć końcówki i przekroić wzdłuż, wydrążyć środki. Tak przygotowaną cukinię napełnić farszem, a następnie ułożyć na blaszce, podlać wodą. Zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 10 minut przed końcem posypać pozostałym serem i dalej zapiekać do rozpuszczenia sera. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz