reklama

piątek, 11 października 2019

Ryba z brokułem pod serową pierzynką

Co raz bardziej przekonuję się do dań rybnych. A to wszystko dzięki mojemu mężowi, który wręcz uwielbia ryby o czym zresztą już niejednokrotnie pisałam i co rusz podsuwa mi jakieś pomysły. Dzisiaj na przykład kupił brokuły i stwierdził, że można wykorzystać je do przygotowania ryby pieczonej w piekarniku. Dlatego zrobiłam proste, szybkie w przygotowaniu danie obiadowe z ryby, brokuła i żółtego sera. Nieprawdaż, że proste, a jakie smaczne.

Składniki:
1 mniejszy brokuł
2 filety z ryby
150 g sera żółtego startego
1 łyżka masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz grubo ziarnisty z kolendrą

Sposób przygotowania:
Brokuł podzielić na różyczki i zblanszować w osolonej wodzie. Odmrożone filety przyprawić solą, pieprzem,  pieprzem ziołowym i pieprzem grubo ziarnistym z kolendrą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, a następnie dno wyłożyć rybą. Na rybę ułożyć zblanszowane różyczki brokuła. Na koniec całość obsypać startym serem.  Zapiekankę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na  około 30 minut. Góra zapiekanki powinna nabrać ładnego złotego koloru. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz