reklama

czwartek, 10 października 2019

Piersi z kurczaka pod majonezową pierzynką z piekarnika

Zawsze kiedy mam do dyspozycji piersi z kurczaka zastanawiam się co by można było z nich przygotować, żeby zaskoczyć zarówno mojego ślubnego jak i samą siebie. Wiadomo, że zawsze zależy mi by danie z udziałem tego mięsa było pyszne, szybkie w przygotowaniu i godne polecenia. Tym razem postanowiłam przygotować piersi pod majonezową pierzynką z piekarnika inspirując się przepisem mojej  znajomej, z którą lubię dyskutować na temat gotowania. Jednak jak zawsze musiałam coś zmienić i przygotowałam piersi po swojemu, czyli najpierw w marynacie, a potem musiałam dodać coś swojego do majonezowej pierzynki, czyli mój ulubiony ketchup.

Składniki:
1 duża  pierś z kurczaka przekrojona wzdłuż na dwa płaty
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki rozdrobionych chrupek kukurydzianych
1 łyżka startego sera żółtego

Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki  marynaty dokładnie  wymieszać. Piersi z kurczaka włożyć do marynaty. Tak przygotowane odłożyć na godzinę do lodówki. Ja zazwyczaj przygotowuję je wieczorem i wkładam na noc do lodówki. Majonez wymieszać z chrupkami kukurydzianymi, serem i ketchupem, a następnie powstałą masę nałożyć równomiernie na wyciągnięte z marynaty piersi. Tak przygotowane piersi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wraz z ziemniakami pokrojonymi w ósemki i przyprawionymi solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, suchym koperkiem wymieszanymi z odrobiną oleju. Całość włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 35 minut. Ja zaserwowałam to danie z kapustą szpiczastą z boczkiem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz