Składniki:
1 duża pierś z kurczaka przekrojona wzdłuż na dwa płaty
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki rozdrobionych chrupek kukurydzianych
1 łyżka startego sera żółtego
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka włożyć do marynaty. Tak przygotowane odłożyć na godzinę do lodówki. Ja zazwyczaj przygotowuję je wieczorem i wkładam na noc do lodówki. Majonez wymieszać z chrupkami kukurydzianymi, serem i ketchupem, a następnie powstałą masę nałożyć równomiernie na wyciągnięte z marynaty piersi. Tak przygotowane piersi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wraz z ziemniakami pokrojonymi w ósemki i przyprawionymi solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, suchym koperkiem wymieszanymi z odrobiną oleju. Całość włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 35 minut. Ja zaserwowałam to danie z kapustą szpiczastą z boczkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz