reklama

poniedziałek, 21 października 2019

Grzyby opiekane marynowane

O takim sposobie wykorzystania  grzybów nawet bym nie pomyślała, a wszystko dlatego, że w moim rodzinnym domu grzyby się suszyło, konserwowało, a te, które nie nadawały się do tego celu były przeznaczone do sporządzania grzybów z jajkiem. Jednak ostatnio rozmawiając ze znajomymi na temat grzybów dowiedziałam się, że można je zrobić w ten sam sposób co śledzie opiekane, marynowane. Długo nie musiałam czekać na okazję, by takie przygotować, bo często mąż zaopatruje nas w grzyby, które uwielbia zbierać. Fakt, że jest  przy takim przygotowaniu grzybów trochę roboty, ale efekt końcowy znakomity.

Składniki:
kapelusze podgrzybków
2 jajka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
mąka
bułka tarta

Sposób przygotowania grzybów:
Grzyby dokładnie wypłukać, a następnie osuszyć w ręczniku papierowym. Jajka rozbełtać w misce z odrobiną wody i przyprawami. Panierować w mące, w  jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Tak przygotowane grzyby układać ciasno w słoiku, włożyć cebulę z zalewy i zalać gorącą zalewą. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Smacznego.

Składniki na zalewę:
4  szklanki wody
1  szklanki octu 10 %
3 łyżek cukru
2 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
1/2 cebuli pokrojonej w piórka

Sposób przygotowania zalewy:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz