reklama

środa, 9 października 2019

Gulasz drobiowy z okrą

Okra to warzywo, o którym nie miałam pojęcia, ale dzięki temu, że teraz raz w miesiącu mamy okazję spotykać się z ludźmi z różnych zakątków ziemi, poznajemy co raz to inne warzywa, które można nie tylko  w Niemczech, ale również w Polsce i innych krajach Europy  kupić w sklepach z żywnością azjatycką. My mamy dostęp do sklepu tureckiego, gdzie można takie specjały kupić i wcale nie są drogie.
Dlatego mając taką okazję i przepisy na dania z takimi nieznanymi warzywami, co jakiś czas staram się coś innego ugotować. Obecnie na topie jest  okra, która  jest nie tylko bardzo smacznym warzywem, ale przede wszystkim doskonałym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Doskonale sprawdza się w różnego typu dietach. Dużo można na ten temat pisać. Jednak ja chciałabym wrócić do mojego gulaszu. Zanim go przygotowałam  inspirowałam się różnymi przepisami, aż w końcu stworzyłam własną wersję z dodatkiem innych, ulubionych przez nas warzyw. Wykorzystałam do tego celu mięso drobiowe, ale można wołowe, czy baraninę.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
 mała cukinia
puszka pokrojonych pomidorów
300 g okry
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/2 łyżeczki chili mielonego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
łyżka sosu sojowego
sos pozostały z pieczonego mięsa lub ewentualnie sos do pieczeni w proszku
olej

Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, wrzucić obraną, pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę przesmażyć. Do cebuli i czosnku dodać pokrojone piersi z kurczaka, pokrojoną w większą kostkę paprykę i cukinię. Całość obsypać kuminem, kolendrą, chili, przesmażyć, a następnie przełożyć do garnka. Zalać wrzątkiem i  chwilę gotować. Dodać pokrojone z puszki pomidory.  Z okry odciąć końcówki, pokroić i wrzucić do gulaszu. Gotować do miękkości. Na koniec dodać sos,  doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Podawać z ryżem. Smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz