Dlatego mając taką okazję i przepisy na dania z takimi nieznanymi warzywami, co jakiś czas staram się coś innego ugotować. Obecnie na topie jest okra, która jest nie tylko bardzo smacznym warzywem, ale przede wszystkim doskonałym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Doskonale sprawdza się w różnego typu dietach. Dużo można na ten temat pisać. Jednak ja chciałabym wrócić do mojego gulaszu. Zanim go przygotowałam inspirowałam się różnymi przepisami, aż w końcu stworzyłam własną wersję z dodatkiem innych, ulubionych przez nas warzyw. Wykorzystałam do tego celu mięso drobiowe, ale można wołowe, czy baraninę.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
mała cukinia
puszka pokrojonych pomidorów
300 g okry
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/2 łyżeczki chili mielonego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
łyżka sosu sojowego
sos pozostały z pieczonego mięsa lub ewentualnie sos do pieczeni w proszku
olej
Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, wrzucić obraną, pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę przesmażyć. Do cebuli i czosnku dodać pokrojone piersi z kurczaka, pokrojoną w większą kostkę paprykę i cukinię. Całość obsypać kuminem, kolendrą, chili, przesmażyć, a następnie przełożyć do garnka. Zalać wrzątkiem i chwilę gotować. Dodać pokrojone z puszki pomidory. Z okry odciąć końcówki, pokroić i wrzucić do gulaszu. Gotować do miękkości. Na koniec dodać sos, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Podawać z ryżem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz