Składniki:
1 durszlak ugotowanych grzybów
1/2 łyżki soli
1/2 kg cebuli
1 szklanka oleju
Składniki zalewy:
1 szklanka wody
1 płaska łyżka ostrej papryki (jeśli ktoś woli mniej pikantne dania, można zmniejszyć ilość papryki)
5 łyżek cukru
6 łyżek octu 10%
5 łyżek pasty pomidorowej
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki i dokładnie wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić. Ponownie zalać wodą, posolić, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować grzyby około 1/2 godziny. Po tym czasie ugotowane grzyby odcedzić.
W szklance oleju udusić 1/2 kg pokrojonej w kostkę cebuli. Wymieszać z ugotowanymi grzybami. Zagotować zalewę: do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól paprykę, ocet i pastę pomidorową, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się zalewy wrzucić grzyby z cebulą i olejem, wymieszać. Gorące wkładać do słoików. Mocno zakręcić. Dla pewności można słoiki pasteryzować około 30 minut, ale nie jest to konieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz