reklama

poniedziałek, 8 lipca 2019

Pulpety w warzywach a la bigos cygański

Zainspirowana przepisem na bigos po cygańsku z pulpetami, postanowiłam przygotować takie danie, ale modyfikując je  przez dodanie dodatkowych składników, między innymi cukinii, którą dodaję prawie do wszystkiego, do gulaszu, lecza, placków i tym podobnych dań. Zastanawiałam się jednak, czy podać to jako bigos z pieczywem, czy może z kaszą, którą uwielbia mój mąż. Wybraliśmy i to i to, bo musiałam wypróbować jedno i drugie, by móc polecać to zarówno moim znajomym jak i moim czytelnikom bloga.
Nawet nie możecie sobie wyobrazić jakie to danie jest pyszne, zarówno z kaszą jak i pieczywem. Doskonale się sprawdzi jako danie obiadowe, ale również można przygotować je  jako gorące danie kolacyjne na wszelkiego rodzaju uroczystościach rodzinnych.

Składniki:
300 g pieczarek
2 mniejsze papryki czerwone
mała cukinia
cebula
2 - 3 ogórki kiszone
3 - 4 pomidory
3 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka  ajwaru  ( pasta paprykowa)
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka ostra

Składniki na pulpety: 
500 g mięsa mielonego mieszanego
1/2 bułki namoczonej w wodzie i odciśniętej
jajko
czosnek mielony
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Składniki na pulpety wyrobić na jednolitą masę, a następnie uformować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, zrumienić z każdej strony pulpety i wyłożyć na talerz. Na pozostałym ze smażenia oleju przesmażyć obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Do cebuli dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać sól i pieprz. Następnie pokroić wyczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, pokrojoną w kostki cukinię i dorzucić do pieczarek. Razem dusić. W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Na koniec dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz ogórki kiszone, ajwar, ketchup i wszystko dusić do miękkości. Do uduszonych warzyw dodać usmażone pulpety. Patelnię nakryć i razem jeszcze chwilę dusić. Doprawić. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz