Nawet do głowy by mi nie przyszło, że w Niemczech kalarepa jest tak popularna i jakie potrawy z jej udziałem tu się gotuje.
Składniki:
4 kalarepy
350 g mięsa mielonego
100 g boczku wędzonego
jajko
cebula mniejsza
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
bazylia
1 szklanka passaty pomidorowej
Sposób przygotowania:
Kalarepę obrać,ściąć górną czapeczkę, a następnie wydrążyć nożykiem i łyżeczką, a na koniec ściąć dół, by kalarepki stały. Część miąższu pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek i wytopić go. Można dodać trochę oleju, jeżeli boczek jest chudy. Do boczku dodać drobno posiekaną cebulę, pokrojony miąższ i razem wszystko przesmażyć. Odstawić i ostudzić. Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki i przesmażony boczek z cebulą i miąższem. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i dokładnie wymieszać. Farszem tym nadziać kalarepy, włożyć je do naczynia żaroodpornego, a pomiędzy nimi powkładać resztę pokrojonego miąższu z kalarepek. Passatę pomidorową, wymieszać z odrobiną wody, doprawić solą, pieprzem i bazylią, a następnie wlać do naczynia żaroodpornego. Zapiekać pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 60 min, aż kalarepy będą miękkie. 10 minut przed końcem odkryć, by góra kalarepek ładnie się zarumieniła. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz