Składniki:
cebula
1/2 cukinii
papryka żółta
papryka zielona
papryka czerwona
2 łyżki ajwaru ( pasta paprykowa)
pół szklanki pasty pomidorowej
1/2 puszki mleczka kokosowego
1 l rosołu
3 łyżki oleju
łyżka masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
curry
olej
Sposób przygotowania:
Olej rozgrzać na większej patelni, dodać masło, a następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Cukinię obrać i pokroić w kostkę, z papryki usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa dorzucić do przesmażonej cebuli i razem wszystko przesmażyć. Przełożyć wszystko do garnka, zalać rosołem i gotować do miękkości warzyw. Dodać ajwar, pastę pomidorową i na koniec mleczko kokosowe. Chwilę jeszcze gotować. Całość zblendować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem oraz pozostałymi ziołami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz