reklama

środa, 5 czerwca 2019

Filet rybny z risotto i z pomidorami

Z rybnym obiadem u nas bywa różnie, a to dlatego, że mamy różne smaki o czym pisałam już nie jednokrotnie. W związku z powyższym staram się zawsze ustąpić mężowi, wiedząc jak on bardzo lubi ryby i przygotować coś co by i mnie przekonało do tych rybnych dań. I nie powiem, ale ostatnio co raz częściej mi się to udaje, oczywiście z pomocą męża, który poszukuje takich przepisów, by przekonać mnie całkowicie.

Składniki:
3 filety rybne
100 g ryżu
cebula mniejsza
pomidor
500 ml bulionu
łyżeczka kurkumy
4 łyżki białego, wytrawnego wina
sól
pieprz
pieprz ziołowy
bazylia

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej i masło, wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażyć do zeszklenia cebuli, a następnie dodać ryż i kurkumę. Wlać wino i odparować, dodać stopniowo bulion i gotować, aż ryż będzie al dente. Na tak przygotowanym ryżu ułożyć  przyprawione filety rybne, na których ułożyć plastry obranych ze skórki pomidorów, przyprawionych solą, pieprzem i bazylią. Nakryć pokrywką i dusić  około 10 minut. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz