reklama

piątek, 31 maja 2019

Cevapcici po mojemu

Cevapcici to specjalność kuchni bałkańskiej i kto kiedykolwiek miał okazję być na przykład w Chorwacji to na pewno spotkał się z tym przysmakiem. Ja niestety tam nie byłam, ale wielu moich znajomych i przyjaciół była tam, albo się wybiera. I właśnie od niektórych z nich dowiedziałam się o tej potrawie, ba nawet byłam poczęstowana tą potrawą będąc na grillu.
Muszę przyznać, że mięso przygotowane w ten sposób i zaserwowane z sosami ajwar lub tzatzyki z dodatkiem chlebka pita upieczonego na grillu lub patelni grillowej i sałatki z pomidorów okazało się obłędne w smaku i doskonale nadające się nawet na szybkie danie obiadowe.

Składniki:
500 g mięsa mielonego mieszanego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka
pieprz cayenne
2 - 3 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania:
Wszystkie podane wyżej składniki dokładnie wymieszać, a następnie odłożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i formować kiełbaski.  Smażyć na patelni grillowej, aby ładnie się przypiekły z każdej strony. Można również piec na grillu ułożone na tackach. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz