Składniki:
200 g boczku wędzonego
200 g kiełbasy wędzonej
2 puszki fasoli czerwonej
5 średnich ziemniaków
1 łyżka smalcu lub margaryny
2 łyżki mąki
2 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Ugotować wywar z boczku wędzonego, a następnie ugotowany boczek wyjąc i pokroić. Do wywaru wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać odsączoną i wypłukaną fasolkę, pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Chwilę razem pogotować. Zrobić zasmażkę, którą dodać do zupy. Chwilę razem pogotować, ewentualnie jeszcze doprawić. Ja uwielbiam tą zupę z dodatkiem łyżki octu, ale już na swoim talerzu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz