reklama

wtorek, 28 maja 2019

Schab duszony w kapuście kiszonej

Podczas ostatniego spotkania z przyjaciółmi i rodziną w Niemczech dużo rozmawialiśmy o różnych potrawach zarówno polskich, śląskich jak i typowo niemieckich. Każdy polecał swoją kuchnię, a ja słuchałam i już układałam sobie menu na następny tydzień. Wiele potraw znałam i już robiłam, ale były i takie o których zapomniałam, a przygotowywane były przez moją mamę. Jednak wisienką na torcie okazał się obiad podany następnego dnia przez Verę, moją przyszywaną niemiecką szwagierkę, o której już nie raz wspominałam w moim blogu. Był to schab duszony w kapuście kiszonej, potrawa od zawsze przygotowywana w jej rodzinnym domu. Tak przygotowane mięso było serwowane z pure ziemniaczanym. Potrawa tak nam zasmakowała, że postanowiłam ją jak najszybciej przygotować i oto jest. Polecam.

Składniki:
1 kg schabu bez kości
1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
4 łyżki oleju
3 - 4 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
sól
pieprz
można dodać jeszcze magi

Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie przyprawić  ulubionymi  przyprawami. Ja zastosowałam  jeszcze oprócz soli i pieprzu mój ulubiony pieprz ziołowy. W większym garnku zagrzać olej, wrzucić obraną i pokrojoną w piórka cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną kapustę nie całkiem odciśniętą, wymieszać i dusić. Dolać trochę wody, przygotowane mięso, ziele angielskie, listki laurowe, nakryć i dusić na małym ogniu do miękkości  mięsa i kapusty. Na koniec przyprawić i podawać z ziemniakami pure. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz