Uwielbiam zupy z dodatkiem mleczka kokosowego, które na stałe znajdują się w naszym menu. Dlatego coraz częściej staram się przygotowywać zupy łącząc nietypowe składniki takie jak tym razem, a mianowicie pieczarki, seler naciowy i mleczko kokosowe. Trochę obawiałam się co z takiej mieszanki powstanie, ale niesłusznie, bo wyszła doskonała w smaku zupa, która zaserwowana z dodatkiem makaronu okazała się pożywnym daniem obiadowym.
Składniki:
200 g pieczarek
4 łodygi selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
łyżka masła
puszka mleczka kokosowego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, a następnie wrzucić cebulę. Chwilę przesmażyć, dodać pokrojony czosnek i pieczarki. Wszystko razem przesmażyć. Dodać pokrojony w plasterki seler naciowy oraz starty na tarce obrany imbir i jeszcze razem wszystko przesmażyć. Zalać dwoma szklankami wody. Gotować do miękkości. Na koniec dodać dobrze rozmieszane mleczko kokosowe, doprawić solą i pozostałymi przyprawami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz