reklama

czwartek, 9 maja 2019

Pierogi ziemniaczane z mięsem mielonym pieczone w piekarniku

Jedliśmy już różne pierogi, ale z ciasta ziemniaczanego nigdy. Dlatego gdy dowiedziałam się o takiej wersji, natychmiast postanowiłam je przygotować. Z tego co się dowiedziałam, zazwyczaj tak przygotowane pierogi obtacza się w bułce tartej i smaży na oleju, jednak znając gust mojego męża postanowiłam upiec je w piekarniku, ponieważ bądź co bądź jest to wersja zdrowsza, a on nie przepada za potrawami smażonymi.

 Składniki na ciasto ziemniaczane:
8 średnich ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz

Sposób przygotowania ciasta  ziemniaczanego:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić, przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygnięcia. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, doprawić, a następnie wyrobić  elastyczne ciasto, które nie może się kleić do ręki.

Składniki na nadzienie mięsne:
300 g mięsa mielonego mieszanego
1/2  cebuli
1 jajko
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz grubo mielony z kolendrą

Sposób przygotowania farszu:
Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę przesmażyć, a następnie wrzucić mięso mielone, które dokładnie przesmażyć. Odłożyć do wystudzenia. Do zimnego mięsa dodać jajko i przyprawy, a następnie zblendować na gładka masę.

Sposób przygotowania pierogów:
Ciasto rozwałkować, a następnie wykrawać szklanką o średnicy 8 cm  kółka, nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi. Tak przygotowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Górę pierogów również posmarować olejem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 50 minut. Podawać z sosem pieczarkowym. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz