Składniki na ciasto ziemniaczane:
8 średnich ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
Sposób przygotowania ciasta ziemniaczanego:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić, przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygnięcia. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, doprawić, a następnie wyrobić elastyczne ciasto, które nie może się kleić do ręki.
Składniki na nadzienie mięsne:
300 g mięsa mielonego mieszanego
1/2 cebuli
1 jajko
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz grubo mielony z kolendrą
Sposób przygotowania farszu:
Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę przesmażyć, a następnie wrzucić mięso mielone, które dokładnie przesmażyć. Odłożyć do wystudzenia. Do zimnego mięsa dodać jajko i przyprawy, a następnie zblendować na gładka masę.
Sposób przygotowania pierogów:
Ciasto rozwałkować, a następnie wykrawać szklanką o średnicy 8 cm kółka, nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi. Tak przygotowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Górę pierogów również posmarować olejem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 50 minut. Podawać z sosem pieczarkowym. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz