Przygotowywałam już różne pasty z awokado i muszę stwierdzić, że wszystkie bardzo nam zasmakowały. Dlatego też gdy otrzymałam przepis od naszej córki Moniki na pastę z awokado z chrzanem i z dodatkiem bazylii, którą bardzo zachwalała, postanowiłam natychmiast ją przygotować. Pasta okazała się rewelacyjna. Wyrazista w smaku, co pozwala na wykorzystanie jej nie tylko do smarowania pieczywa, ale także jako ostrzejszy dodatek do wędlin, czy jajek.
Składniki:
15 - 18 listków świeżej bazylii
2 dojrzałe awokado
sok z limonki
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Z awokado usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i razem z pozostałymi składnikami włożyć do głębszego naczynia, a następnie zblendować na gładką pastę. Smacznego.
Wygląda bardzo smakowicie. Ja lubie taką na świeżym chlebie
OdpowiedzUsuń