reklama

piątek, 24 maja 2019

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem

Wspominając z córką nasze ulubione  potrawy, przypomniało nam się o wątróbce drobiowej, której dawno nie robiłam. Tym razem postanowiłam, że przygotuję ją z cebulą, jabłkiem i majerankiem, taką którą miałam okazję jeść u mojej koleżanki dawno temu, a nie przygotowywałam ją według tego przepisu, bo miałam obawy, że się nie przyjmie. Okazało się jednak, że tak przygotowana wątróbka zaserwowana z kromką świeżego chleba  była strzałem w dziesiątkę.

Składniki:
1/2 kg wątróbki drobiowej
2 – 3 duże cebule
1 duże jabłko
2 łyżki margaryny do smażenia
3 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Wątróbkę dokładnie umyć i oczyścić z błonek. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłko obrać i pokroić w ósemki. Na patelni roztopić margarynę, a następnie ułożyć oprószoną mąką wątróbkę. Podsmażyć ją z każdej strony pod pokrywką, bo bardzo strzela. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i  jabłka. Dusić do miękkości cebuli i jabłek. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Można podawać z chlebem na kolację, albo z ziemniakami i surówką na obiad. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz