reklama

wtorek, 21 maja 2019

Sałatka z roszponki z dodatkiem truskawek i selera naciowego

To już któraś z kolei wersja sałatki z roszponki. Jeśli tylko pojawia się w sklepie natychmiast ląduje na naszym stole. Tym razem przygotowałam ją jako dodatek do udek z kurczaka pieczonych na ryżu z pieczarkami i selerem naciowym.  W związku z tym, że pozostał mi seler naciowy postanowiłam wykorzystać go do sałatki, by się nie zmarnował. Mąż ostatnio stwierdził, że jeszcze wiele takich wersji wykonam, bo owoców i warzyw jest mnóstwo i to takich, które doskonale nadawać się będą do tego typu sałatki. Pożyjemy zobaczymy. A tymczasem polecam tą naprawdę pyszną sałatkę.

Składniki:
150 g sałaty roszponki
kilka truskawek
2 łodygi selera naciowego
garstka posiekanego szczypiorku
kilka pomidorków koktajlowych
Składniki na sos:
6 łyżek oleju
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka wody
sól
pieprz ziołowy
pieprz świeżo mielony
zioła do sałatek

Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Sposób przygotowania sałatki:
Umyć i osuszyć roszponkę, a następnie wrzucić do miski.  Dodać drobno  pokrojone truskawki , przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojony seler naciowy i posiekany szczypiorek. Wszystko polać przygotowanym sosem i przed podaniem wymieszać. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz