Już kilka razy zabierałam się za przygotowanie majonezu, ale jakoś nigdy nie wytrwałam w swoim postanowieniu, aż do dziś. W związku z tym, że zostały mi żółtka po ostatnim pieczeniu pavlova, postanowiłam część z nich wykorzystać do przygotowania majonezu domowej roboty. Trochę obawiałam się, czy wyjdzie, ale robiłam według starego przepisu mojej mamy i wyszedł doskonały. Teraz chyba będę sobie sama robiła taki majonez do sałatek, bo jest o wiele zdrowszy choćby dlatego, że nie zawiera żadnych konserwantów.
Składniki:
4 żółtka
1 łyżeczka musztardy
1/4 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
olej około pół szklanki
Sposób przygotowania:
Żółtka z solą, cukrem i pieprzem dobrze utrzeć na gęstą masę, dodać musztardę i znowu ucierać. Powoli wlewać olej cały czas miksując do uzyskania odpowiedniej gęstości. Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze raz wymieszać. Taki majonez można dodawać do sałatek lub serwować z jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz