reklama

poniedziałek, 6 maja 2019

Potrawka z parówek i wędzonej kiełbasy


Jak już pisałam potrawka ta jest mojego autorstwa i bardzo ją lubimy, ale niestety, albo stety ja należę do osób, które lubią eksperymentować w kuchni o czym też już kilkakrotnie wspominałam. Dlatego co jakiś czas modyfikuję moje potrawy dodając do nich jakieś nowe dodatki, czy przyprawy. Tak było i w tym przypadku. Do tej potrawki dodałam jeszcze oprócz parówek kiełbasę wędzoną typu swojska i przyprawy, których kiedyś nie używałam, czyli pieprz ziołowy, papryka słodka mielona i odrobinę papryki ostrej mielonej. Wyszła potrawka o bardziej wyrazistym smaku, ale również pyszna jak poprzednia.

Składniki:
4 grube parówki
1 kiełbasa wędzona
2 cebule
1,5 łyżki margaryny mlecznej
2 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz ziołowy
pieprz do smaku
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona

Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie dusić na roztopionej margarynie. Do cebuli dodać obrane i pokrojone w kostkę parówki oraz kiełbasę wędzoną i dalej dusić, cały czas mieszając, żeby się cebula nie przypaliła. Można dodać odrobinę wody. Następnie oprószyć to dwoma łyżkami mąki. Dalej mieszając dolewać wody tyle, aby wytworzył się sos o takiej gęstości jak kto lubi. Dodać koncentrat pomidorowy, sól i pozostałe przyprawy. Potrawka powinna mieć lekko kwaskowaty smak. Podawać z pieczywem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz